Lupaan lukea kaksi kirjaa

Hesari julkaisi tänään listan kevään uutuuskirjoista, kannattaa vilkaista. Meinasi tulla pienimuotoinen angsti kaikista niistä kiinnostavista kirjoista, joita EN ehdi lukea tänä keväänä. ;) Hyvä uutinen tässä on se, että keväälläkin riittää hyvää luettavaa - kirja-ala elää!

Ensin kerron mitä en lue: James Joycea olisi nyt tarjolla uusina suomennoksina oikein olan takaa - sekä Ulysses (Gaudeamus) että Dublinilaisia (Basam Books). Kiitän merkittävästä kulttuuriteosta ja totean, että kun kerran olen hikisesti saanut Joycen tentittyä läpi legendaarisen tiukalle Riikoselle, se riittäköön tälle elämälle. Jätän Joycen tajunnanvirran uudelleentulkinnan seuraavan polven haltuun ellen sitten innostu lukemaan Savukeitaan tänä keväänä julkaisemaa Pyhä, rivo rakkaus -teosta, joka sisältää rakkauskirjeitä vaimolle. Siinäpä olisikin uutta ja kiinnostavaa näkökulmaa Joyceen! ;)

Sitten kerron mitä haluaisin lukea: Monica Fagerholmin ja Martin Johnsonin esseekokoelman Meri / Havet (Teos / Söderströms), jossa on kaunokirjallisia esseitä. Esseitä ehkä pystyisikin lukemaan aina silloin tällöin, äiti, isä, joku, tässä kaino lahjavinkki..? ;) Lisäksi haluaisin lukea Carol Shieldsin Ruohonvihreää (Otava), joka Hesarin mukaan kertoo yksinhuoltajaäidin unelmista ja muistoista (luotan, että esilukija äitini lukee tämän ensin ja tuuppaa mulle eteenpäin, jos on hyvä). Franzen-faneille tiedoksi, että Jonathan Franzenilta julkaistaan myös esseekokoelma Epämukavuusalue (Siltala) - itselläni on Franzenin romaani vieläkin kesken, mutta jos en pääse siinä etenemään, saatan ottaa essee-oikotien Franzeniin. Lisäksi Virginia Woolfin esikoisromaani Menomatka (Savukeidas) on viimein suomennettu, mutta taidanpa ensin lukea, mitä muut siitä tuumaavat, häpeällistä Woolf-fanille, mutta annettakoon anteeksi tämän kerran.

Ja mitä sitten aion lukea niin totta kuin nimeni on Inahtaja: no tietenkin Tuomas Kyrön uutuuden Mielensäpahoittaja ja ruskea kastike (WSOY)! Mahtavaa, kyllä en valita tästä kirjakeväästä! :) Lisäksi luen Seija Vilénin uutuusromaanin Pohjan akka (Avain), koska esikoinen Mangopuun alla kolahti ja olen odottanut Seijan uutuutta suurella jännityksellä! (Sitä paitsi
Seija on ihana - ystävien kirjat täytyy lukea vaikka yöllä klo 3-5.) Huomautan, että olen ottanut varaslähdön kevääseen lukemalla jo ennakkoon kevään merkittävimmän tietokirjan Vuoden mutsi (kts. edellinen postaus), joka häpeällisesti loistaa poissaolollaan Hesarin listalla. Hmph. Tulette kuulemaan heistä vielä!

Esikoisteoksia julkaistaan muuten keväällä paljon, ilahduttavaa! Esikoisissa on kirjallisuuden tulevaisuus, joka ei siis vieläkään ole menetetty. Kuten ei oma kirjaharrastuksenikaan, toivon. Mitäs TE aiotte lukea keväällä?

Kommentit

Helmi sanoi…
Monika Fagerholmin Meri on jotain niin ihanaa etten voi uskoa sen olevan totta.
Mulla on odottamassa lukua niin monta viime vuoden kirjaa etten tiedä mitä ehdin mutta nämä ainakin ihan täysin ehdottomasti:

Jeffrey Eugenides: The Marriage Plot(hyvät ihmiset ovat kehuneet enemmän kuin mitään kirjaa aikoihin)

Tuuve Aro: Himokone (elokuva-aiheisia novelleja mun yhdeltä lempinovellistilta, lisää täydellisyyttä!)

Carol Shields: Ruohonvihreää (Shields on Shields, mahdotonta sanoa ei)

Petja Lähde: Poika
"On juhannuspäivän aamu. Mies ajaa Turuntietä punaisella Golfilla. Yllänsä hänellä on kulahtanut vaaleanpunainen kylpytakki, jonka alta vilkkuvat siniset bokserit. Myös takapenkillä istuvalla pojalla on kylpytakki päällään. Hän on kolmekuinen eikä hänellä ole vaippoja, mutta nämä kaksi ovatkin ensimmäistä kertaa kahdestaan. Äiti on kotona lukittuna vessan oven taakse."
En muista koska olisin lukenut näin kiinnostavan ja pysäyttävän esittelyn kirjasta.

&

Egan: Aika suuri hämäys
Letelier: Elokuvankertoja

Ainakin nämä. Niin ja muuten, itse suhtaudun ihan järjettömän suurella varauksella Mielensäpahoittajan jatko-osaan. Pelkään pahinta, enkä usko että uskallan lukea koko kirjaa. Kyrö on mulle niin tärkeä kirjailija että tämmöiset jatko-osat ei vaan jotenkin sovi. Ellet sä sitten kehu sen maasta taivaaseen niin harkitsen.
Sara sanoi…
Hei Ina ja kiitos Woolf-vinkistä! Yritin etsiä teosta Savukeitaan sivuilta, mutta en löytänyt vielä. Hesarin listan näenkin netistä, jota alan tutkailemaan, mutta siellä ei lue varsinaisesti ilmestymisajankohtia!

p.s. En ilmeisesti ollutkaan rekisteröitynyt lukijaksesi (virallisesti). Korjattu!
Susa sanoi…
Vuoden mutsi-kirjaa odottelen suurella mielenkiinnolla :)

Itselle ihan uusia tuttavuuksia jotka kiinnostaa on mm. Eugenidesin Naimapuuhat sekä Petja Lähteen Poika ja onhan noita vaikka kuinka monta kiinnostavaa.

Mutta en lupaa mitään. Muuta kuin että jotain luen ;)
Lupaan lukea Mielensäpahoittaja II:n, Hautalan novellikokoelman ja Shieldsin uutuuden. Mutta en ole varma, luenko ne keväällä 2012 :)
Anonyymi sanoi…
Mutsi-kirja on mukana Hesarin verkkosivujen kirjalistassa. Miten printtiversion lista rajataan, sen tietää vain HS:n toimitus. Printtilistalta puuttuu useita huomionarvoisia kirjoja.
Pekka H (ei se pressaehdokas :)
Jenni sanoi…
Woolfia! Enkä ollut edes huomannut. Kiitos vinkistä: Woolfin teos kuuluu mullakin ehdottomasti seurattaviin, ehkä luettaviinkin.

Mä listailin juuri eilen kiinnostavia kirjoja (http://www.lily.fi/juttu/kevaan-kirjatarpit) ja olen jo nyt keksinyt miljoona listalta jäänyttä kirjaa. Tuo Joycen rakkauskirjeteoskin voisi olla ihan jännä. Tosin olen HYVIN epäluuloinen Joycea kohtaan, kun muistissa on vielä hyvin se parin vuoden takainen kimppaluku, johon kukaan muu ei tainnut osallistua ja jonka aikana itse luin kai 70 sivua. Hui.
Ina sanoi…
Kiitti hyvistä lisävinkeistä! Pekka H: huomasin samoin Hesarin verkkolistan vasta myöhemmin, siinä oli kieltämättä iso ero printtiin verrattuna, olisi pitänyt tajuta linkata se tänne!

Helmi: kieltämättä kinnostuin Petja Lähteestä myös, aikamoinen esittely! Tuuve Aroa pitäisi lukea pitkästä aikaa, luulen, että mulle saattaa tulla novelli/essee-kevät.. ;)
Salamatkustaja sanoi…
Mitämitämitä, tuleeko oikeasti Mielensäpahoittaja ja ruskea kastike?? Ja tämä oli jäänyt minulta huomaamatta. Kiitos Ina listauksesta.

Olen ehkä aika paljon onnellinen nyt <3 <3 ja pari hymiötä perään. Nimimerkki naurettavan onnellinen.
Inga sanoi…
Kiitos valppaasta blogistasi Ina! Tykkään tyylistäsi:)

Kyrön uusimman aion minäkin kerjätä käsiini. Mielensäpahoittaja oli suuri hitti meidän lähipiirissämme ja kirja on tälläkin hetkellä lainassa jollakin. Jatko-osan kohdalla jännitän millainen kehyskertomus siinä on, ensimmäisen kohdalla kun koko formaatti oli virkistävä yllätys. Kerjäläinen ja jänis oli erinomainen, vaikkakin paikoin hengästyttävä ja vilkas. Tietenkin piti kaivaa se Paasilinnakin uudelleen esille.

Syksyn mittaan olen muiden muassa lueskellut taas vanhoja Hotakaisia, joita fanitan kovasti, mutta nyt alkaa olla tilausta raikkaalle, mutta vähemmän ytimekkäälle. Hingun käsiini hyviä naiskirjailijoiden romaaneja, miksei novellejakin.(Siri Hustvedtin Kesä ilman miehiä tuli joululahjaksi ja lukukokemus kallistui enemmän pettymyksen puolelle. Viisasteleva ja laimea...) Täytyy vielä tutkiskella näitä blogeja ja valita sopivia luku-uhreja.
bleue sanoi…
Voi, miten ihana löytö tämä blogisi olikaan monien blogimutkien kautta!

Tuolla uudemmassa postauksessasi puhuit meneväsi lukupiiriin, tämän jatkoa odotan mielenkiinnolla, koska käyn itsekin lukupiirissä :)!

Sinultahan saa hyviä kirjavinkkejä! Shields pitää laittaa ehdottomasti korvan taakse, koska pidän hänen kirjoistaan paljon.

Joycen uutta suomennosta on kehuttu (kun taas sitä aiempaa ymmärtääkseni arvosteltu "taiteellisista vapauksista"?), joten nyt voisi olla minun aikani tutustua tähän klassikkokirjailijaan.

Omalla suunnitellulla kevätlistallani olisi näin mattimyöhäisenä vanhemmilleni (köhöm) joululahjaksi ostetut uusimmat Hotakainen ja Härkönen, mahdollisesti myös Nousiainen (vaikka Maaninkavaara ei jättänyt minuun mitenkään varsin voimakasta positiivista vaikutusta).

Nyt saitte mielenkiintoni heräämään myös Monika Fagerholmen Merestä, koska en (tyhmän?) ennakkoluuloni vuoksi ole tätäkään kirjailijaa saanut luetuksi. Samoin Kyrön ensimmäisestä Mielensäpahoittajasta, vaikkakin minusta Kerjäläinen ja jänis oli aika "Maaninkavaaran tasoinen teos" :P.

Onnea bloginpitäjälle pienestä lukutoukastasi :) ! Muistan itse varsin voimakkaasti, kun luin ensimmäisillä imetyshetkilläni Siri Hustvedtin Lumouksen. Vaikka kirja ei mielestäni jälkeenpäin muistellessani ollut kovin kummoinen erikoisen jännitystyyppisen loppunsa vuoksi, muistelen silti kirjaa lämmöllä, koska siihen liittyi tämä esikoisen hoivaamismuisto. Minkähän kirjan sinä luit synnärillä/synnytyksen jälkeen? Luen mielelläni jatkossa myös miten lukukiinnostuksesi vaikuttaa lapsesi kasvatukseen. Aihepiiri, joka on lähellä sydäntäni :)!
Ina sanoi…
Kiva, että tulee uusia lukijoita, vaikka ehdin bloggailla nyt harvemmin ja etenkin lukea vähemmän! :) Luin heti synnytyksen jälkeen Unihiekkaa etsimässä -tietokirjan. ;) Oon huomannut, että toistaiseksi mun on helpoin ja nopein lukea näitä lapsioppaita, niihin on niin vahva motivaatio ja ymmärrän mistä on kyse vaikka vähän väsyttäisikin. Kokonaista romaania en ole vielä lukenut (no, lapsi on 7 viikkoa, joten ehkä tämä sallitaan..), mutta siis Karkkipäivä on työn alla ja itkettää joka sivulla. :-/ Siitä haastava lukuprojekti, hylättyjen lasten onnettomuus on mulle nyt kyllä melkein liikaa...

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juha Itkonen: Huolimattomia unelmia

Paluu menneisyyteen

Anna Elina Isoaro: Rakkautta ja vasta-aineita